Egna buljonger

Nu drar jag igång med min två månaders detox!  Eller rensning, känns bättre att säga så.  Jag känner mig trött, pluffsig och ganska dassig.  Och jag vet att jag mår bättre när jag äter rätt, och att äta rätt är ju så gott!  Så, två månader utan raffinerat socker, rött kött, konserveringsmedel och mejeriprodukter.  Men det finns ju mycket annat man kan äta.

En bra basvara att ha är buljong.  Då det finns en hel del salt och annat i färdiga buljonger, har jag gjort både grönsaks- och kycklingbuljong som jag fryst in.  Enkelt att göra och ett bra sätt att använda upp grönsaker som man annars skulle slänga.  Finns mängder med recept på nätet, men så här gjorde jag:

Grönsaksbuljong

ca 2 l

1 lök

2 morötter

2 blekselleristjälkar

champinjoner

1 fänkålsstånd

1 purjolök

färsk timjan

2 lagerblad

1/2 tsk hela pepparkorn

ca 3 l kallt vatten

Grovhacka alla ingredienser och lägg i en stor kastrull, stor nog så alla grönsaker och vatten får plats.  Täck grönsakerna med kallt vatten så att det blir lätt att röra om i kastrullen.

Koka upp på medelhög värme.  Precis när det börjar koka, sänk värmen till medellåg så att det sjuder lätt.  Koka i en dryg timme eller lite mer, se till att röra om då och då.

Ta kastrullen från värmen och sila bort grönsakerna.  Har man en silduk är det bra att använda den för att få bort alla småbitar.  Dela i 0,5 l portioner i burkar eller påsar och låt kallna.  Frys in, eller ställ i kylen och använda inom några dagar.

Kycklingbuljong

2 l

1 kg kycklingskrov

4 vitlöksklyftor, lätt krossade (med skal!)

2 blekselleristjälkar

2 morötter

1 purjolök

1 lagerblad

rosmarin

persilja

timjan

5 hela pepparkorn

3 l kallt vatten

Jag använde skrovet från min helstekt kyckling häromdan.  Grovhacka grönsakerna och lägg dem tillsammans med skrovet i en stor kastrull.  Täck med kallt vatten.  Koka upp och sänk värmen så att det sjuder lätt.  Sila bort skummet som samlas på ytan då och då.  Koka i 2-3 timmar.  Sila bort grönsaker och kycklingen och låt kallna. Dela i 0,5 l portioner i burkar eller påsar och låt kallna, och frys in.

Receptet från Jamie Oliver, men halverade.

One Response to “Egna buljonger”