Fastlagsbullar

Semlor kanske man vill säga.  Men inte jag och många andra jag känner.  Och även om receptet också kallade bullarna för “semlor” så är det  fastlagsbullar jag gjort!

Har varit i Åbo och hälsat på min farmor.  Pappa hade sagt till henne att vi var tvungna att göra något skojigt, så blev det bullbak.  Ingen kamera hade jag så mobilen fick duga.

Kanske lite tidigt att börja äta fastlagsbullar, men i morgon så inleder jag en två månaders detox där socker inte ingår.  Och jag var tvungen att få äta en innan!

Receptet kommer från Sju sorters kakor.

Fastlagsbullar (semlor)

16 st

100 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1/2 tsk hjorthornssalt (jag använde bakpulver)

ca 1 l vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Fyllning: 200 g mandelmassa, lite vispgrädde

Garnering: 2 dl vispgrädde, florsocker

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.  Bra då om man har termometer.  Har man inte det så ska det i alla fall inte vara för varm.

Smula ner jästen i en bunke.  Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.  Blanda i bakpulvret och mjöl och arbeta degen tills den är smidig.  Använde händerna till slut.  Låt den jäsa 30 min i bunken, under handduk.

Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta den.  Baka ut till bullar och lägg dom på bakplåtspapper på plåtar.  Jäs väl.  Under tiden kan , till exempel, äta laxfrestelse med farmor.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.  Grädda mitt i ugnen 8-10 min på 250 grader.  Låt bullarna kallna.

Skär av lock och gröp ur en bit.  Fyll semlorna med mandelmassan som man rört ihop med lite grädde.   Vispa grädden och klicka på de fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret.

NYHET!  Skriv ut receptet här! Eller så öppnar ni Sju sorters kakor till sid 24…

Jag passade på och åt Runebergstårtor i helgen när jag ändå höll på.  Någon gång vill jag testa att göra själv, men det här året så fick det duga med Fazers.

Comments are closed.