Helstekt kyckling

Jag gillar att tillaga saker hela.  Det känns gediget.  Inte alls svår och gott blir det!

Helstekt kyckling

(Portioner beroende på kycklingens storlek!  Min vägde 1,2 kg och räcker till 3-4 pers.)

1 hel kyckling

smör

1/2 tsk majsstärkelse

1 tsk salt

blandade örter

1/2 citron

kokade potatis

olivolja

Skölja och torka kycklingen.  Viktigt att den är torr, annars fastnar inte smöret!

Rör ihop salt, majsstärkelse och örterna.  Jag använde en örtblandning jag fick av några vänner till familjen i Hawaii.  Riktigt gott och ekologisk!  Innehåller bland annat sesamfrö, lök, vitlök, morot, peppar, tomat, citronskal… men det går ju lika bra att använda timjan, rosmarin eller bara salt och peppar!

Koka potatisarna.  Man kan skala dom eller låta bli, men ruffa upp dom lite för att göra en yta som safterna kan fastna i.  Blanda med lite olivolja, salt, peppar och örter som man använt till kycklingen.  Gnid in kycklingen med smör och strö över örtblandningen.  Jag satt även en halv citron inne i kycklingen.

Lägg upp kycklingen på en plåt och lägg potatisarna runt.  Knyt ihop benen och vik vingarna bakåt och stoppa under övrekanten.  Tillaga i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 80 grader och saften rinner klar, ca en timme.  Rör om potatisarna efter 30 min och samtidigt byt håll på plåten.

Jag åt min med vitlöksfräst spenat.  Gott och enkelt, men tar lite tid!

One Response to “Helstekt kyckling”

  1. [...] använde skrovet från min helstekt kyckling häromdan.  Grovhacka grönsakerna och lägg dem tillsammans med skrovet i en stor kastrull.  [...]