Polenta med bönor i tomatsås

Polenta är underskattad tycker jag.  Man kan äta det som en gröt, låta det stelna och steka på bitarna eller äta det till frukost med nötter, banan och honung.  Kanske använda  i pannkakor.  En fin liten majsgryn helt enkelt.  Här kommer en mer matig variant!

Jag utgick från ett recept på riktig god tomatsås, och följde även koktiden på 2 timmar.  Men jag tror den blir god trots att man inte kokar den så länge, om man är som jag och oftast  jättejättehungrig!  Koka så länge man bara orkar vänta.

Polenta med bönor i tomatsås

4 portioner

2 msk olivolja

1 burk hela tomater

1 burk borlottibönor (eller kokta torkade borlottibönor)

1 fänkål, finhackad

1 liten gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 morot, riven

salt

peppar

1,5 dl polenta

1 dl riven parmesan (jag använde inte det men det hade säkert blivit ännu godare)

7 dl grönsaksbuljong

färsk oregano

bladpersilja

Häll oljan i en gryta eller stor stekpanna och stek på fänkålen, löken, vitlöken och ca 2 tsk hackad färsk oregano tills de är genomkokta.  Lägg till den rivna moroten och stek på några minuter till.  Tillsätt tomaterna och lite salt och peppar och låt sjuda utan lock tills tomaterna reducerats och gått sönder.  Som sagt, så länge man orkar vänta!

Tillsätt lite mer oregano, persilja och bönorna och koka tills bönorna är varma.

Koka upp buljongen och häll i polentan under konstant vispning.  Låt det koka i 6-7 minuter (kolla förpackningen!) och smaka av med lite salt och peppar.  Man kan även blanda ner lite parmesanost om man vill.  (Alltså om man inte detoxar, jag ville gärna det.  Man ser ju på bilden att jag inte kunde låta bli och det fick vara lite parmesanost på, man kan ju inte bjuda utan det!)

Lägg upp och servera med riven parmesan och finhackad persilja.

Comments are closed.