Torra trattisar

Nu är vi tillbaka till förra hösten igen, då jag fick en leverans med fina trattkantareller av Matilda och Oskar. Det var så många så jag torkade hälften, frös in en fjärdedel och åt upp resten i nåt slags svampsoppsgryta med cremé fraiche och timjan. Och även om jag inte kommer exakt ihåg just vad jag satt i den, så levde svampen länge i sin burk. Så här torkade jag:

Se till att svampen är felfria och utan larv. Det finns många sätt att torka svamp på, men eftersom mitt kök saknar arbetsytor och torktiden ligger på ca 1 vecka så valde jag att trä varenda liten på tråd och hänga.

Rensa svampen. Jag använde endast mellanstora svamp, eftersom jag torkade på tråd. Tunga glider ju rakt av och små är ju onödiga att torka.

Här ser det lite trångt ut på ändan.  Men det fungerade utmärkt! Efter några dagar var svamparna plötsligt torra.  Förvara de torra svamparna i glasburk med tätslutande lock.  För att använda i maten så kan man blötlägga svamparna innan eller smula ner som krydda. Fina på burk är dom också.

September 29, 2011 | | Posted in: Tips | Comments Closed

Fläderbärssaft

Förra året så gjorde jag fläderbärssaft med Jessika och Emelie.  Igår såg jag att det fanns en massa bär i parken, snart blir det dags igen! Saften är mörk och lagom syrlig, uppfriskande utan att vara för söt. Det blir lite jobb, konstig lukt i köket, och rosa överallt, men roligt är det ju samtidigt!

 

Mån får börja med att plocka bär.

 

Om man är osäker på vilka är fläderbär så kan man med fördel kolla upp det på sin smartphone.

 

Många andra hade redan plockat åt sig, så man fick kämpa lite för att få tillräckligt med de fina mörka bären!

 

Man får börja med att frysa bären i 24 timmar. Måste säga att jag inte kommer ihåg hur mycket bär vi plockade. Sen blir det kokakokakoka, silasilasila, och sen tappa(tappatappa). Vi använde oss av det här receptet, från Söta saker.

 

Här ser ni den fantastiska sil-systemet vi skapade. Tänker man göra saft ofta så kan det kanske löna sig att skaffa ställning, för det här var ingen bra lösning. Vi orkade inte heller vänta på att de skulle stå och droppa över natten, istället så pressade vi ut allt (hetsiga, jag vet). Men. Det blev saft, och det blev rätt gott!

En stark och lite wonky pasta

Och god! Nämnde jag det?

Och har jag nämnt att det är riktigt trevligt när någon annan tar över matlagningen i mitt kök för en kväll? Vardagsmaten blir något trevligare med sällskap, någon rolig ingrediens som inspiration och kanske lite “vad hittar man här i kylen” (därav lite wonky) som utfyllnad. Då kan man komma på det här:

Pasta med chorizo och lite kick

4 port

2 goda starka chorizokorvar, gärna hög kötthalt, skuren i bitar

400 g färska körsbärstomater, hela

olivolja

1 grönsaksbuljongtärning, krossad

2 msk ketchup

1 morot, tärnad

2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 små äpplen, tärnade

1 liten habanerochili, finhackad

salt och peppar

1 dl riven parmesanost

spaghetti, ca 500 g

Skölja och rensa tomaterna och lägg hela i en kastrull med lite olivolja. Låt det puttra på ett tag och hacka upp resten av ingredienserna så länge. Blanda ner buljongen, ketchup, lite salt och peppar och fortsätt koka.

Steka chorizon på medelvärme i en stekpanna och tillsätt moroten, chilin, löken och vitlöken. Blanda ner äpplen, rör om en kort stund och blanda allt med tomaterna.  Låt stå varmt och koka pastan al dente. Rör ner pastan i såsen och servera med parmesanost.

Mycket smak. Ganska stark. Riktigt trevligt!

En mättande klassiker

Ja, mättande. Speciellt om man äter så mycket som Matilda och jag  gjorde.  Nu när det blivit höst så vill jag äta riktiga mysmiddagar med vänner, drinkar och kanske lite KÖTTFÄRS!

 

Håhå, vilken portion!

Min egen variant på: Spaghetti med köttfärssås

4 port (2 <em>riktigt</em> stora och 2 lite mindre)

500 g ekonötfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

ca 700 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 msk agave eller flytande honung

2 tsk grönsaksbuljong (pulver)

1 msk hackad färsk basilika

1 msk hackad färsk oregano

spaghetti, ca 300 g

Finhacka löken och vitlöken och fräs på i lite olivolja tills löken är genomskinlig. Vänd ner köttfärsen och bryn, häll på tomaterna och rör om.  Blanda ner agave, tomatpuré, buljong, och kryddorna. Låt puttra några minuter medan pastan kokar klart. Servera med en fin lite grönsallad med enkel vinägrett och riven parmesanost. Ät mycket.

Kräftskiva nr 2

I lördags så blev det årets andra kräftskiva för min del. Den här gången komplett med vimplar! Så festligt det blev! Innan vi mötte upp de andra hemma hos Hedwig så blev det vimpelverkstad hemma hos Hanna.

 

Här fixar Hanna på en vimpel. Vissa vimplar blev något mer… eh… designade än andra. Till slut så fick vi ihop hela 10 m!

Men nog med pyssel.

Hemma hos Hedwig så gjorde vi i ordning takterrassen och ordnade med maten. Det blev lite av det vanliga: kräftor, aioli, bröd och sedan även lite nya men väldigt goda grejer. Kronärtskocka, goda ostar, pastasallad och även filodegspaket med både svamp och grönsaker med chevré. Just de där chevré- och grönsakspaket var supergoda och krämiga. Har fått äran att försöka hitta på någon recept. Här kommer den:

 

Hedwigs filodegspaket med chevré och grönsaker

6 port

1 stort paket chevré (rulle)

1 gul lök

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

fryst hackad spenat, ca 1/2 påse

filodeg, tinad

Stek hela chevréosten i en stekpanna så den får färg och blir mjuk. Lägg åt sidan så det svalnar något.

Skär löken fin och stek på medelvärme i olivolja, ska få fin färg. Finhacka vitlöken och rör ner i löken. Tärna paprikan och stek tillsammans med löken och vitölken. Tillsätt spenaten som fått tina och rör om.

 

Lägg några filodegsark på en bakplåt och pensla med olivolja. Bryt av bitar från chevrérullen och varva med grönsaksfyllningen. Rulla arken och pensla skarven med lite olja, lägg den nedåt på plåten.  Fortsätt tills fyllningen är slut.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Jag kanske nämde att vi gillar att fika…

Igår tog jag med mig en äpple- och rabarberpaj till kontoret. Där jag möttes av Ing-Marie med en rabarberpaj. Jaha. Då tänkte jag spontant: Pajtävling!

 

Min paj var något sötare, med äpple och kanel (och bakad i en Martha Stewart pajform, kan jag berätta). Ing-Maries mycket mer rabarber-ig, med kokos i degen (helt vanlig röd pajform här). Tyvärr så är mina kollegor väldigt diplomatiska och tyckte att vaniljsåsen (påse-variant) var godast. Men vi kom även fram till att en kombination av min fyllning och Ing-Maries smuldeg skulle bli jättebra! Här kommer recepten. Orkar ni baka mycket så kan ni väl höra av er med vilken som var bäst! (Nej, jag kan inte riktigt släppa hela tävlingsgrejen.)

 

Megans äpple- och rabarberpaj

1 liten paj

2,5 dl rabarber i skivor

2,5 dl äpplen i tärningar (helst sura)

2 msk muskvadosocker

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

50 g smör

1 dl rårörsocker

Blanda rabarber, äppelbitar, socker och kanel och lägg i en pajform (min var modell mindre). I en bunke, blanda mjöl, havregryn, smör och socker med händerna till en smulig deg. Strö över äppelblandningen och klicka över lite smör. Baka mitt i ugnen på 175 grader ca 40 min.

 

Rabarberpaj med ton av kokos

(tydligen har de tröttnat på uttrycket “smak av”)

500 g rabarber

1/2 dl strösocker

1 msk potatismjöl

100 g smör eller margarin

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl kokos

1/2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

&nbsp;

Smält matfettet i en kastrull. Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och rör om. Skala rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg i en ungssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarbern. Fördela smuldegen över. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Recept från ICA.

Nu åker jag till Ikea, jag kanske kommer hem med lite köksgrejer… det är inte ovanligt.

Ektorpet

Om lite mer än två veckor så byter jag jobb. Det är roligt fast tråkigt, spännande men nervöst. Just nu så försöker jag bara njuta av de sista veckorna med mina fantastiska kollegor och hitta på lite grejer tillsammans. Som igår, när vi åkte till Waldemarsudde och gick på utställning.

 

Även om Lars Wallin-utställningen var bra, så var höjdpunkten kafferasten efteråt på <a href=”http://www.waldemarsudde.se/xserveringen.html”>Ektorpet</a>. (Min avdelning gillar att fika: det vet alla.) Det blev blåbärs-toscapaj…

 

…knapriga brownies med kokostäcke (det här blir höstens nästa bakprojekt!), kardemummakaka…

…och några jordgubbstårtor. Och givetvis mycket kaffe. Kan även rekommendera restaurangen Prinsens kök inne på självaste museet. Och det är säkert ännu trevligare utan varenda en av stadens pensionärsdamer på museibesök.  För då blir det rätt trångt, kan jag säga.

September 15, 2011 | | Posted in: Tips | Comments Closed

En sån fuskig pastasås som jag nästan aldrig gör…

…men ibland så. Den här pastan gjorde Katja och jag när vi bodde tillsammans, första gången var nog efter en särskild lång och tung resa till Ikea… i alla fall, så är receptet från Arla, går rätt snabbt att laga, och de färska örterna gör hela grejen!

Pasta med tomat, zucchini och basilika

2 port

200 g valfri pasta

1/2 stor zucchini eller 1 liten

200 g färska körsbärstomater

lite olivolja

1 burk Arla tomat och basilika cremé fraiche

färsk basilika, finhackad

färsk timjan, finhackad

lite riven parmesanost

lite salt och peppar

Skär zucchinin i halvmånar och dela tomaterna. Fräs på zucchinin först i lite olivolja och tillsätt sedan tomaterna. Blanda in örterna och rör om, och till sist cremé fraiche. Smaka av med liiiite salt och peppar

Under tiden koka pastan, blanda med såsen och strö över lite timjan och basilika och parmesan.

Jag tror att den ursprungliga receptet också innehåller strimlad skinka, även om jag inte hade det nu. Det är också gott. Kanske man skulle testa med bacon? (Men, då kan man skippa saltet!)

September 12, 2011 | | Posted in: Pasta | Comments Closed

Fläskkotlett med klyftpotatis, buljongkokta grönsaker och örtyoghurt

Cayennepeppar och paprikapulver  är bra vänner med fläskkött. Det är även timjan, fänkål och yoghurt. Och alla tillsammans, det blir en trevlig middag.

Fläskkotlett med klyftpotatis, buljongkokta grönsaker och örtyoghurt

4 port.

4 fläskkotletter

1/2 tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

salt

peppar

Klyftpotatis:

ca 250 g små tvättade potatisar, i klyftor

färsk timjan

olivolja

salt

peppar

Buljongkokta grönsaker:

1 fänkål, strimlad

2 stora morötter, skuren i bitar

1/2 dl grönsaksbuljong

Örtyoghurt:

2 dl naturell yoghurt

ca 1/2 dl finhackade örter, t ex. timjan, basilika, mynta

saft från 1/2 citron

1 msk honung eller agave

salt

peppar

Tvätta potatisarna och dela i klyftor. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt, peppar och färsk timjan. Stek i ugnen på 200 grader tills de fått färg, ca 35 min (har man stora bitar så tar det längre).

Lägg fläskkotletterna i en plastpåse tillsammans med kryddorna och skaka om. Stek kotletterna i lite olja på rätt så hög värme, ca 4 min per sida.

Stek fänkålen och morötterna i lite olivolja så det blir lite mjuka, häll sedan på buljongen och låt allt koka ihop tills det mesta vätskan kokts bort. Krydda med lite salt och peppar.

Blanda de finhackade örterna med yoghurt, citronsaft och honungen.  Servera vid sidan av, även om örtyoghurten är kompis till alla.

Mockarutor hör kalaset till!

För några veckor sen så höll Halle kalas, han fyllde nämligen 30! Poolparty blev det. Ett något kyligt sådant. Men partystämningen var på topp med balonger, snacks, och paket. Som till exempel Akward Family Photos i bokformat. Hjälp vad roligt!

 

Halle gjorde en fin smulpaj med bär (och tillhörande 30 dekoration) och jag bidrog med lite mockarutor. I min värld så är det så man har det på kalas!

 

Mockarutor (eller Kärleksmums, vad man nu känner för att kalla dom…)

150 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 msk kakaopulver

1 1/2 dl mjölk

4,5 dl vetemjöl

Glasyr:

50 g smält smör

3 msk starkt kaffe

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

Garnering:

kokosflingor

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vispa ihop, och tillsätt mjölk, vetemjöl och smöret. Vispa till en jämn smet på låg hastighet. Häll och bred ut i en långpanna. Grädda i 10-15 min. Låt svalna.

 

Smält smöret till glasyren, blanda in kaffe, vaniljsocker, florsocker och kakao. Blanda väl och bred över kakan medan glasyren är varm. Strö över kokosflingor och låt glasyren stelna. (Eller gör inte det, cykla iväg till kalaset med pannan på sne och njut av halvglaserade/helmosiga rutor. Också gott!)

 

Till allt detta så drack vi något jag aldrig sett, violcider. Intressant. Lila. Och gott!

Grattis än en gång Halle!

September 9, 2011 | | Posted in: Sött | Comments Closed