Bjudgryta och yoghurt till efterrätt

 

Bjöd på lite sötpotatis och korvgryta igår. Lite som denna men med några nya ingredienser. För några veckor sedan fick jag frågan om 3 saker i matväg jag inte kunde leva utan och jag sa att en var yoghurt. Det var tydligen jätteroligt och konstigt. Så jag bytte till glass. Men nu tar jag det tillbaka, yoghurt är kung! (och så kan man göra glass på det också…)

 

Gryta med lammkorv, tomat och morot med sötpotatis

6 portioner

4 mellanstora sötpotatisar

1 stor gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 morötter, skivade

2 lammkorvar, i bitar

1 burkar krossade tomater

2 dl vatten

2 msk finhackad färsk timjan

1 dl röda linser

1 dl svarta oliver

olivolja

salt

peppar

3 dl creme fraiche

 

Skala och skär sötpotatisarna på längden och i skivor. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 min.

 

Stek på lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt morötterna och korven och låt dem få lite färg. Häll på tomaterna och vattnet. Lägg i timjan och lite salt och peppar och låt puttra ca 25 min. Tillsätt linserna och låt koka 10 min till. Lägg i oliverna, smaka av med salt och peppar och låt stå under lock tills potatisarna är klara.

 

Servera med creme fraiche och en enkel sallad.

 

Till efterrätt blev det nåt krämigt i form av grekisk yoghurt med hallonsås.

 

 

Grekisk yoghurt med hallonsås

6 portioner

5 dl grekisk yoghurt

2 dl frysta hallon

2 msk farinsocker

honung

 

Koka upp hallon och socker i en kastrull tills de kommer ihop till en sås. Lägg 2 stora skedar med yoghurt i serveringsglas och ringla över lite honung. Skeda över lite hallonsås. Sött och syrligt och helt enkelt gott.

 

 

Tomatrisotto med oliver och zuccini

 

Bilden är inte så värst aptitlig… men middagen blev god trots det! Blev en “vad har jag i skåpet” middag, min avorioris visade sig vara råris (fick vänta lite längre på middagen) och jag hade bara prästost. Men jag kan inte klaga, jag kunde haft mycket tråkigare saker i skåpet…

 

Tomatrisotto med oliver och zucccini

3 portioner

2,5 dl råris, sköljt

1 burk krossade tomater

1/2 zuccini

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

olivolja

saft från 1/2 citron

1 buljongtärning

0,75 l vatten, kokande

1 dl kalamataoliver

1,5 dl riven ost

salt

peppar

 

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja. Häll i riset och stek på en stund, tillsätt citronsaftet och häll på en tredjedel av vattnet och lägg i buljongtärningen. Låt vattnet koka bort lite och tillsätt mer allt eftersom.

Dela och skiva zuccinin och stek på några minuter. När riset är nästan färdigkokt (ca 35 min) tillsätt burken med krossade tomater och låt koka klart. Rör ner zuccinin och oliverna och till slut osten i riset.

Servera med lite sallad om man råkar ha det hemma. Jag upplevde att det gick utmärkt att äta, även utan sallad.

 

 

Makaronilåda

 

Den här veckan blir det matlådor i mängder. Och inget säger matlåda som makaronilåda.

 

Makaronilåda

6 portioner

400 g köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

250 g makaroner (ej snabba!)

3 ägg

5-7 dl mjölk

2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Finhacka lök och vitlök och fräs en lite stund. Bryn köttfärsen tills det är nästan färdig, och krydda med lite salt och peppar. Koka makaronerna al dente och låt rinna av ordentligt. Vispa upp ägg och mjölk med lite salt och peppar.

 

I en stor ugnsform, lägg ett tunt lager (hälften) med makaroner. Lägg på ett lager med köttfärsen. Avsluta med de sista makaronerna och häll på äggstanning. Strö över osten och grädda i ugnen 35-40 min, eller tills osten får fin färg.

 

Servera med ketchup och grönsallad.

 

 

Mangosalsa med kräftstjärtar

 

På fredag bjöd Emmi på kalas, och även på små bakformer (riktig fin idé!) fylld med tortillachips och en riktig god mangosalsa med kräftstjärtar, vitlök och chili. Mycket trevligt sätt att avsluta veckan på!

 

Mangosalsa med kräftstjärtar, vitlök och chili

 

2 mogna mango

2 förpackningar kräftstjärtar i lag

1 chilifrukt, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk majs

saften från 1 lime

1/2 kruka färsk koriander

salt

 

Tärna mango och låt kräftstjärtarna och majsen rinna av.  Hacka chili, vitlök och koriander. Blanda allt och smaka av med limesaften och ev. lite salt. Lägg några tortillachips i varje bakform och lägg på lite av salsan.

 

Köttfärspaj

 

En till favorit högt uppe på comfort food- listan. Klistrad i mitt receptblock sedan kanske 6 år tillbaka. Matlådor för hela veckan!

 

Köttfärspaj (fyllning: Arla)

6 port

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

150 g smör

2-3 msk kallt vatten

nypa salt

 

Fyllning:

400 g köttfärs

1 gul lök

1/2 paket bacon

smör

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 tsk oregano

2 dl créme fraiche

3 ägg

2 tomater

oliver

1 dl riven ost

 

Hacka ihop smör och mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt lite vatten och arbeta ihop snabbt. Tryck ut i en pajform, nagga med gaffel och ställ i kylen 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och baconet. Bryn köttfärsen i en stor stekpanna och rör i lök och bacon. Låt fräsa några minuter och krydda med salt, peppar och oregano. Rör i créme fraiche och låt koka 5 min, ta sedan från värmen.

Förgrädda pajskalet 10 min. Vispa äggen och rör ner i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem på pajen tillsammans med oliverna. Strö över osten och grädda i nedre delen av ugnen 30 min. Servera med sallad.

 

 

Påsken

 

 

 

 

 

 

Påskens godsaker, bland annat förra årets påsksallad i repris, en massa goda (och fina) förrätter, dubbla efterrätter, amerikanska pannkakor, och äggjakt. Samt bästa sällskapet.

(Och fick ett bra tips: stek även amerikanska pannkakor i en plättpanna, så blir alla jämnstora och runda.)

 

 

Påskens bästa pasha, och en rosa cocktail

 

Har precis kommit hem från årets påskfirandet hos Janssons, och givetvis körde vi på dubbla efterrätter. Här kommer recept på en ny favorit, pasha, som är rätt enkel att göra men kräver lite framförhållning (typ ett dygns framförhållning). Passar utmärkt som efterrätt nr 1, eftersom den är lite lätt och lagom söt.

 

Pasha 

8 pers

100 g smör

1 dl socker

2 dl vispgrädde

2 burkar kvarg á 250 g  (kesella)

1 ägg

saft från 1/2 citron

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl skållad och hackad mandel

1/2 dl finhackade torkade frukter (papaya, ananas, kokos, mango osv)

 

Ursprungliga receptet från Pirkka.

 

Mixa smör och socker poröst. Tillsätt kvarg, ägget, citronsaft, vaniljsocker, mandel och frukt och blanda väl. I en annan skål, vispa grädden (skall vara ganska hårdvispad). Vänd ner grädden i smörblandningen.

 

Klä en sil/durkslag eller kaffetratt med en silduk eller melitafilter, eller en pashaform om man råkar ha det. Det här receptet gör rätt mycket, och jag använde en mellanstor sil. Ställ över en skål och låt rinna av i kylen över natten, helst så länge som möjligt.

 

Vänd upp och ned på serveringsfat och dekorera med frukter/mandel. Servera gärna med drinken nedan:

 

 

Apelsin-Campari cocktail

 

Blanda lika delar (ca 2 cl var om man saknar mått):

Vodka

Campari

färskpressad apelsinsaft

 

med ca 1 msk citronsaft

och lite agavehonung

Shakea gärna med is.

 

En större påsk-recap kommer imorrn!

 

 

Tarte tartin i miniformat

 

I helgen har jag varit på möhippa i Åbo och klättrat i träd, badat bastu och deltagit i mästarkocktävling. Sista delen av tävlingen blev att göra mini-tarte tartin, som var verkligen enkla och goda!

 

Mini- tarte tartin med passionsfruktssås

4 st

4 souffleformer/cocotte

2 gröna äpplen

ca 1,5 dl strösocker

2 msk smör

smördeg

1 ägg för pensling

sås:

2 dl creme fraiche

2 passionsfrukter

 

Skala, kärna ur och dela äpplen på mitten horisontalt, så de behåller den runda formen. Värm sockret i en panna på spisen tills det karamelliserad och får en fin ljusbrun färg. Lägg i äppelhalvorna och rör om. Tillsätt smöret och låt koka några minuter, rör om ofta.

 

Dela smördegen så det blir en fyrkant till varje bakform. Lägg en äppelhalva i varje form och häll på såsen. Täck med en fyrkant deg och tryck in hörnen runt om äpplet. Pensla med ägg och grädda i ugnen på 190 grader i ca 15 min.

 

Blanda passionsfruktsköttet med creme fraichen. Vänd formerna upp och ned (så degen är under) och lyft av formen. Servera med såsen och garnera (gärna med en överdimensionerad bit mynta).

 

Här kan man besöka kockens (alltså juryns) hemsida.