Påskens bästa pasha, och en rosa cocktail

 

Har precis kommit hem från årets påskfirandet hos Janssons, och givetvis körde vi på dubbla efterrätter. Här kommer recept på en ny favorit, pasha, som är rätt enkel att göra men kräver lite framförhållning (typ ett dygns framförhållning). Passar utmärkt som efterrätt nr 1, eftersom den är lite lätt och lagom söt.

 

Pasha 

8 pers

100 g smör

1 dl socker

2 dl vispgrädde

2 burkar kvarg á 250 g  (kesella)

1 ägg

saft från 1/2 citron

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl skållad och hackad mandel

1/2 dl finhackade torkade frukter (papaya, ananas, kokos, mango osv)

 

Ursprungliga receptet från Pirkka.

 

Mixa smör och socker poröst. Tillsätt kvarg, ägget, citronsaft, vaniljsocker, mandel och frukt och blanda väl. I en annan skål, vispa grädden (skall vara ganska hårdvispad). Vänd ner grädden i smörblandningen.

 

Klä en sil/durkslag eller kaffetratt med en silduk eller melitafilter, eller en pashaform om man råkar ha det. Det här receptet gör rätt mycket, och jag använde en mellanstor sil. Ställ över en skål och låt rinna av i kylen över natten, helst så länge som möjligt.

 

Vänd upp och ned på serveringsfat och dekorera med frukter/mandel. Servera gärna med drinken nedan:

 

 

Apelsin-Campari cocktail

 

Blanda lika delar (ca 2 cl var om man saknar mått):

Vodka

Campari

färskpressad apelsinsaft

 

med ca 1 msk citronsaft

och lite agavehonung

Shakea gärna med is.

 

En större påsk-recap kommer imorrn!

 

 

Comments are closed.