Äkta ketchup

 

Jag brukar inte använda ketchup. Det blir bara inte så. Förblir samma flaska i kylen hur länge som helst och tar fram den när jag lagar makaronilåda. Men nu så här i grilltiderna så tänkte jag att det kanske hade varit gott att göra eget, och gott blev det! Smakar TOMAT! Och sött och stark och inte riktigt som flaskvarianterna. Hittade receptet i en favoritkokbok, D.I.Y. Delicious.

 

Äkta ketchup

ca 5 dl

4 burkar hela tomater, eller 1 kg färska tomater, skalade och hackade

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1,25 dl äppelcider vinäger

½ dl socker

2 kanelstänger

2 tsk senapsfrön

1 tsk kumminfrön, hela

1 tsk hela nejlikor

6 svarta hela pepparkorn

½ tsk senapspulver

½ tsk cayennepeppar

½ tsk salt

 

Lägg tomaterna i en mixer och mixa slät tillsammans med löken och vitlöken. Sila blandningen och pressa verkligen ut så mycket vätska som möjligt. Koka upp i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka på låg värme ca 1 timme, tills det börjar tjockna något.

 

I en liten kastrull, koka upp vinäger, socker och kryddorna. Stäng av värmen och rör om. Låt stå tills tomaterna kokat ner till halva mängden, ca 20 min till. Sila vinägerblandningen och blanda ner i tomaterna. Låt koka lite till, jag kokade min totalt 1h 40 min. Smaka av men tänk på att det kommer smaka sötare när det är fortfarande varm, så var försiktig med saltet. Häll i glasburkar med lock. Håller 2-3 mån i kylen.

 

 

 

Passade utmärkt till min korvragu, och gårdagens grillkväll. Men mer om den lite senare!

 

 

One Response to “Äkta ketchup”

  1. [...] sallad med physalis (se mitt försök till att återskapa längre ner), coleslaw och så min stolthet. Och basket, det spelades tills ingen orkade längre (inte så mycket längre än 1 timme, tufft [...]