Vit chokladcheesecake med blåbär

 

Anita gjorde en vit chokladcheescake till gårdagens fika. Fantastisk god!

 

Vit chokladcheescake med blåbär

16 port

Botten:

5 dl krossade digestivekex

2,5  dl hackade mandlar

1,5 dl strösocker

4 msk smält smör

2 msk ljussirap

 

Fyllning:

450 g vitchoklad, hackad

900 g philadelphiaost

2,5 dl strösocker

4 ägg

1 msk mjöl

1 tsk vaniljsocker

 

Blåbärstopping:

1,25 dl strösocker

1 tsk maizena

0,5 dl vatten

350 g blåbär

2 tsk citronsaft

 

Sätt ugnen på 135 g. Crossa digestivekex, socker och mandlar i en matberedare. Fortsätt blanda och mixa ner smör och sirap. Pressa ut i en rund form med löstagbar kant, se till att det täcker kanterna halva vägen upp.

Smält den hackade chokladen över vattenbad och rör om. Ställ åt sidan. I en stor skål, vispa philadelphiaost och socker. Vispa ner äggen en åt gången. Blanda in mjölet, vaniljsocker och sedan chokladen och kombinera väl. Häll fyllningen i formen. Tillaga mitt i ugnen i 1 timme, stäng av värmen och öppna ugnen en liten bit. Låt kakan svalna till rumstemperatur, täck och ställ i kylen innan man tar loss den från formen, gärna över natten.

I en kastrull, blanda socker och maizena. Häll i vattnet och blåbären. Koka upp och låt sjuda i 10 min, rör om då och då. Blanda ner citronsaft och förvara i en glasburk i kylen tills det ska användas.

Servera cheescaken med blåbärstopping på.

 

 

Comments are closed.