Hemma hos: Spånkabo

 

Har precis kommit hem från en fantastisk helg i Hälsingland hos Hanna, i deras fina hus som kallas Spånkabo.  Vi har promenerat, ätit, åkt pulka, hängt framför brasan, spelat spel, och kollat på galningar som kör rally på sjön. Helt enkelt, en lyckad helg!

 

 

 

 

Det blev svamp- och sparrisrisotto till middagen igår, passade perfekt efter en eftermiddag ute i kylan. Och till efterrätt: Marängsviss. Hoho så gott.

 

Svamp- och sparrisrisotto

4 port

4 dl avorioris

1,2 l svamp- och grönsaksbuljong

2 schallottenlökar (Pga Hannas lök-hat så blev det ingen lök. Fast det är gott.)

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk smör

salt

peppar

1,5 dl vitt vin

1 knippe sparris

ca 15 skogschampinjoner

200 g riven parmesanost

finhackad persilja

rostade pinjenötter

 

 

 

Koka vatten och gör i ordning buljongen. Fräs lök och vitlök i olivoljan och lite smör. Tillsätt riset och stek på några minuter. Tillsätt vinet och häll på några deciliter buljong. Låt koka och fyll på med buljong allt eftersom tills riset är färdigt, ska vara mjuk men hålla spänsten. Själv tycker jag att risotto ska vara rätt lös och krämig.

 

Stek svampen och koka sparrisen för sig, och rör ner när ca 5 min av koktiden är kvar. Rör ner osten (spara lite till servering) och en klick smör. Servera med hackad persilja, pinjenötter, riven parmesan och en god sallad, kanske med vitlöksdressing.

 

 

Marängsviss

1 l vaniljglass

3 dl vispgrädde

1 påse maränger

1 tub chokladsås

2 bananer, skivade

 

Lägg upp allt i lager i en stor skål och ät upp hela, det är ju ingen idé att spara det…

 

 

Efter maten så spelade vi bland annat Sybarit, en mat, dryck och etikettspel. Man lär sig alltid nåt nyttigt.

 

 

Idag var det upp och äta frukost på yoghurt, bär, smörgåsar med philadelphiaost och krasse, kaffe, och blodgrapejuice.  Och då drog vi ut till pulkabacken.

 

 

 

Förra året kallades banan på backen bakom huset för “Dödsrännan”. I år är det inte i närheten så mycket snö, men vi lyckades vi få ihop en fin bana ändå. Även om alla åk inte lyckades lika bra. Som mitt baklängesförsök. Och världens finaste utsikt hade vi hela tiden.

 

 

Men så småningom var det dags att köra tillbaka mot Stockholm. Men förhoppningsvis så blir det fler besök till Spånkabo!

 

(Förresten så har jag lagt till en länk för mina Instagrambilder via Instapress. Jag tar ju bilder på allt jag äter (och mycket annat så klart) och det finns en hel del jag inte hinner skriva om här. Men ta en titt i sidebaren under kategorin Info, högst upp till vänster!)

 

2 Responses to “Hemma hos: Spånkabo”

  1. Kathy says:

    Both Dad and I wish we had been there! What a charming winter wonderland! I would have liked to go sleding! A beautiful, perfect, Swedish holiday!