Jag kanske nämde att vi gillar att fika…

Igår tog jag med mig en äpple- och rabarberpaj till kontoret. Där jag möttes av Ing-Marie med en rabarberpaj. Jaha. Då tänkte jag spontant: Pajtävling!

 

Min paj var något sötare, med äpple och kanel (och bakad i en Martha Stewart pajform, kan jag berätta). Ing-Maries mycket mer rabarber-ig, med kokos i degen (helt vanlig röd pajform här). Tyvärr så är mina kollegor väldigt diplomatiska och tyckte att vaniljsåsen (påse-variant) var godast. Men vi kom även fram till att en kombination av min fyllning och Ing-Maries smuldeg skulle bli jättebra! Här kommer recepten. Orkar ni baka mycket så kan ni väl höra av er med vilken som var bäst! (Nej, jag kan inte riktigt släppa hela tävlingsgrejen.)

 

Megans äpple- och rabarberpaj

1 liten paj

2,5 dl rabarber i skivor

2,5 dl äpplen i tärningar (helst sura)

2 msk muskvadosocker

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

50 g smör

1 dl rårörsocker

Blanda rabarber, äppelbitar, socker och kanel och lägg i en pajform (min var modell mindre). I en bunke, blanda mjöl, havregryn, smör och socker med händerna till en smulig deg. Strö över äppelblandningen och klicka över lite smör. Baka mitt i ugnen på 175 grader ca 40 min.

 

Rabarberpaj med ton av kokos

(tydligen har de tröttnat på uttrycket “smak av”)

500 g rabarber

1/2 dl strösocker

1 msk potatismjöl

100 g smör eller margarin

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl kokos

1/2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

Smält matfettet i en kastrull. Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och rör om. Skala rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg i en ungssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarbern. Fördela smuldegen över. Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min.

Recept från ICA.

Nu åker jag till Ikea, jag kanske kommer hem med lite köksgrejer… det är inte ovanligt.

Comments are closed.