Chokladpavlova

Det här blev kanske den bästa efterrätten jag någonsin ätit!  Mycket jobb men det är det väl värt.

Chokladpavlova

10 personer

Marängen:

4 äggvitor, rumstemprerade

0,5 dl farinsocker

1,5 dl fint strösocker

nypa salt

1/2 tsk vaniljextrakt

2 msk kakaopulver

Chokladkräm:

4 ägg gulor

0,5 dl strösocker

1 dl + 2 msk vispgrädde

1 dl standardmjölk

1/4 tsk salt

400 g mörkchoklad (minst 70 %)

För garnering:

3 dl vispgrädde

finhackad choklad

Gör din marängbotten.  Sätt ugnen på 150 grader.  Rita en cirkel lika stor som din serveringsfat (gärna en platt sån, utan insjunken mitten)  på pappret så du inte för marängen för stor.  Lägg pappret upp och ner på plåten.

Mixa äggvitorna, sockret och salt över vattenbad tills sockret smälter och blandningen är varm, ca 3 min.  Ta från värmen och mixa på lite högre hastighet tills man får hårt skum, ca 8 min.  Mixa in vanilj.

Sila kakaon över marängen och röra försiktigt in tills allt är blandat.  Med en stor sked eller slickepott, forma marängen i en cirkel med lite högre sidor så den kan fyllas med chokladkrämen.  Se till att det inte blir för tunn in mitten så den inte går sönder!

Baka marängen tills den är torr, ca 1 timme.  Låt den svalna på pappret på ett galler och var försiktig när den ska flyttas, den går lätt sönder.

Gör chokladkrämen under tiden.  Här är det bra att ha 4 händer, men klart att det går!  Se till att ha en skål med isvatten i, det behövs lite senare.  Man behöver också en massa skålar.  Och en bra visp!

Vispa ihop ägg gulorna och hälften av sockret (0,25 dl) i en medelstor skål.  Koka ihop grädden, mjölken,  saltet,  och resten av sockret i en kastrull.  Häll en tredjedel av  den varma mjökblandningen in med gulorna och vispa tills allt är blandat.  Häll gulorna i kastrullen med resten av mjölkblandningen och koka på medelvärme under konstant omrörning ca 6 min.  Det ska tjockna något.

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.  Häll den varma blandningen över chokladen och vispa tills chokladen smält och blandningen är fin och krämig.  Sila blandningen över en till skål, tryck igenom det sista med en stor sked och skrapa utsidan.  Lägg skålen i isvattnet och rör om då och då tills krämen är kall.  Tryck en bit plast direkt på krämen och ställ i kylen för upp till 3 dagar.

Lägg din maräng på serveringsfatet.  Fyll sedan din marängbotten med chokladkrämen.  Vispa grädden och täck chokladkrämen, men lämna en bit av marängen synlig.  Garnera med finhackad choklad och tomtebloss!

6 Responses to “Chokladpavlova”

 1. Kathy says:

  The ablsolute BEST desert EVER! Everyone agreed. Our new New Years treat, forever!

 2. Emma says:

  Detta måste provas, låter toppengott! Det måste å andra sidan vara svårt att misslyckas med kombinationen maräng och choklad =)

  (Vill du ha ännu en receptutmaning får du gärna kika in på min blogg!)

 3. ingegerd says:

  låter alldeles underbart,maräng och choklad!!!mums!värt besväret!!!

 4. [...] Megan gjorde pampig chokladpavlova. [...]

 5. Sannas Goda says:

  Vilken fin! Ser verkligen god ut!