Sötpotatisburgare med rostad vitlökskräm

 

I den något mörka bilden ovan så gömmer det sig en fantastisk god biff på sötpotatis och bönor. Och en vitlökskräm to die for. Här kommer recept på båda!

 

Sötpotatisburgare

4 port

2 mellanstora sötpotatisar

1 burk cannelinibönor

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl panko eller ströbröd

1 dl vetemjöl

1 ägg, uppvispad

1½ tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

½ tsk peppar

1 krm kummin

3 msk olivolja

2 avokados, skivade

Rostad vitlökskräm

2 dl gräddfil eller grekisk yoghurt

2 rostade hela vitlök

1 msk honung eller lönnsirap

salt och peppar

 

 

Börja med att skära bort övre fjärdedelen av klyftorna och skala yttrelagret (men se till att vitlöken hålls ihop). Pensla med lite olivolja. Lägg dem på en plåt i ugnen i 40-45 min (ugnstemp. 175 grader).

Dela sötpotatisarna på längden och grädda i ugnen ca 45 min (beroende på storleken, kolla så att köttet är mjukt nog att skrapa ur.) Skölj bönorna och låt rinna av. I en stor skål, mosa bönorna, köttet från sötpotatisarna, vitlök, panko, mjöl, ägget, och paprika till en massa. Lägg smeten i kylen minst 30 min för att låta det stelna något. Forma till biffar och stek några minuter varje sida så allt håller ihop.

 

Tryck ut köttet från vitlöksklyftorna och mixa slät med yoghurten, honung och smaka av med lite salt och peppar.

 

Servera på gott bröd med avokado. Passar fint tillsammans med potatisklyftor och coleslaw för en riktig stor soulfood-middag.

 

Recept från den här fina bloggen.

3 Responses to “Sötpotatisburgare med rostad vitlökskräm”

  1. Charlotta says:

    Dör lite när jag läser det här. Måste nog laga, typ imorgon. Får passa på dessutom, Calle gillar inte sötpotatis men han är passande nog på jobbresa i USA. Perfa!