Bjudgryta och yoghurt till efterrätt

 

Bjöd på lite sötpotatis och korvgryta igår. Lite som denna men med några nya ingredienser. För några veckor sedan fick jag frågan om 3 saker i matväg jag inte kunde leva utan och jag sa att en var yoghurt. Det var tydligen jätteroligt och konstigt. Så jag bytte till glass. Men nu tar jag det tillbaka, yoghurt är kung! (och så kan man göra glass på det också…)

 

Gryta med lammkorv, tomat och morot med sötpotatis

6 portioner

4 mellanstora sötpotatisar

1 stor gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

2 morötter, skivade

2 lammkorvar, i bitar

1 burkar krossade tomater

2 dl vatten

2 msk finhackad färsk timjan

1 dl röda linser

1 dl svarta oliver

olivolja

salt

peppar

3 dl creme fraiche

 

Skala och skär sötpotatisarna på längden och i skivor. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 min.

 

Stek på lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt morötterna och korven och låt dem få lite färg. Häll på tomaterna och vattnet. Lägg i timjan och lite salt och peppar och låt puttra ca 25 min. Tillsätt linserna och låt koka 10 min till. Lägg i oliverna, smaka av med salt och peppar och låt stå under lock tills potatisarna är klara.

 

Servera med creme fraiche och en enkel sallad.

 

Till efterrätt blev det nåt krämigt i form av grekisk yoghurt med hallonsås.

 

 

Grekisk yoghurt med hallonsås

6 portioner

5 dl grekisk yoghurt

2 dl frysta hallon

2 msk farinsocker

honung

 

Koka upp hallon och socker i en kastrull tills de kommer ihop till en sås. Lägg 2 stora skedar med yoghurt i serveringsglas och ringla över lite honung. Skeda över lite hallonsås. Sött och syrligt och helt enkelt gott.

 

 

Comments are closed.