Hemma hos: Patricia

 

Innan jag åkte hem till Stockholm så var min mormor och jag på besök hos hennes bästis Patricia i Kohala. Då kör man vägen längs Kohala Mountains mellan Waimea och Hawi till hennes fantastiska hus och hawaiianska trädgårdar. Där bjöds det på bland annat Lobster bisque, en kraftig hummersoppa.

 

 

Lobster bisque

ca 2 liter soppa (alltså, mycket soppa)

Buljongen:

2 mellanstora kokta humrar

6 dl fisk- eller kycklingbuljong

1 gul lök, skivad

1 blekselleristänger, med blad

2 hela nejlikor

1 lagerblad

6 svarta pepparkorn

Smaksättning:

60 g smör

0,6 dl mjöl

7,5 dl varm mjölk

1/4 tsk muskotnöt

2,5 dl riktig varm grädde

salt och peppar

garnering:

paprika

persilja

hummerköttet

 

Hacka hummerköttet och lägg åt sidan. Lägg skalen i en kastrull och häll på buljong, tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 30 min. Sila buljongen.

Blanda smöret och mjölet. Häll långsamt i mjölken och tillsätt muskotnöt. Koka upp blandningen och tillsätt hälften av hummerköttet och buljongen. Låt sjuda 5 min och ta från värmen. Rör ned grädden och smaka av med salt och peppar.

Servera med paprikapulver, persilja och resten av hummerköttet. Ät med ett gott bröd och sallad.

 

 

Vi åt även en god blomkålsgratäng och sallad med krabba. Mäktigt värre! Efteråt var Patricia och jag tvunga att ta en promenad i hennes underbara trädgård, vid den tiden hade det slutat regna (för en stund, i alla fall). Några blombilder följer.

 

 

 

Hon jobbar hårt för att bevara inhemska växter, många som är sällsynta. Trädgården är fortfarande under uppbyggnad, men kommer bli ett fantastiskt ställe!

 

 

 

Hon har även många växter som man använder i maten, som sockerrören ovan och taroplantor.

 

 

Och så de gigantiska ormbunken, vissa varianter som blir stora som träd. Och vid den tiden så kom regnet igen och det blev dags att köra hem med bilen lastad med fantastiskt choklad. Ingen dålig dag, kan man säga!

 

 

2 Responses to “Hemma hos: Patricia”

  1. Kathy says:

    Patricia will be thrilled that you wrote about her “lunch” and her wonderful garden. She has worked so hard on it and it is one-of-a-kind in the world, I think. I’ll let her know to check out your site!
    Love you!