Julbak, fast utan bak.

Det finns olika sorters julbak. Som när man bakar. Och när man mest kladdar ner köket och bakplåten ställs kallt istället för varmt. (Emelie och jag är bra på det senare.) I år så blev det pepparkaksglass i min nya Eismaschine De Luxe!

 

 

Har jag nämnt att jag fick en professionell glassmaskin i 30års present av mina fina vänner? Man behöver inte kyla behållaren! Men om man gör ett recept där man måste värma ingredienser så måste man kyla ner dem så klart. Så vi följde ett recept i boken på snabbglass, för tålamod, det saknar man ibland (när det gäller glass.)

 

Glassen blev ganska mjuk men riktigt god! Lite osäker på om det berodde på receptet. Eller att vi använde laktosfri mjölk. Eller om den inte riktigt var klar. Så jag får helt enkelt göra mycket glass och pröva mig fram!

 

Det första man läser i manualen är under rubriken Safety Information: “This appliance is not designed to be used by persons (including children) with limited physical, sensory, or mental capabilities, or lacking in experience and/or knowledge. ” (generellt, eller?) Något oroväckande. Maskinen har 3 knappar. Ett hål. Och det gick bra! Efter att ha följt receptet på “cream ice”, satt på locket, tryckt på knappen, så körde den igång tyst och fint! 40 min senare: glass.

 

Pepparkaksglass

125 ml mjöl

375 ml  grädde

1 ägg

4 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

½ tsk mald nejlika

valfritt: pepparkaksdeg i små bitar (blev lite väl mycket)

 

 

Vi gjorde en till godsak, men den kommer sen!

 

 

2 Responses to “Julbak, fast utan bak.”

  1. Nina says:

    Å, fick du en riktig glassmaskin med motor? Lyx!! Oj, vad jag blev avundsjuk nu! Det har jag önskat mig lääääänge och tänker köpa när jag blir rik! (Och om ni använde vanlig laktosfri mjölk (alltså inga ersättningsprodukter) ska det nog inte påverka konsistensen tycker jag! Åtminstone inte om det var samma fetthalt och allt.)

    • Megan says:

      Hej Nina! Ja jag fick en riktig proffsig sak, fantastisk fina vänner jag har! Stor som en oxe men väldig tyst, fungerar utmärkt! Testade på nytt igår (den här gången med vanlig mjölk och grädde) men lät den snurra lite till så blev det precis som det ska vara, så det måste varit det! Håller tummarna att du får en snart, julen är ju på väg!