Hemma hos: Katja och Henrik

I måndags var jag hemma hos Katja och Henrik och blev bjuden på en fantastisk middag med färskpasta och musslor.  Henrik fick en pastamaskin i julklapp och har nu blivit en riktig pastamästare.

Ett recept på pastadeg hittar man till exempel här. Henriks var enbart på dinkelvetemjöl om jag minns rätt.

Man kan knåda degen ett tag eller gör som Henrik och köra den mångamånga extra gånger genom pastamaskinen.

Det blev riktig lång pasta.

Pastan fick sedan ligga på en mjölad tallrik och vila sig lite medan vi jobbade på såsen.

Vi letade i butiken efter hjärtmusslor men typiskt så fanns inga på annandag påsk.  Så det fick bli blåmusslor.  Men det fungerade utmärkt!

Pastasåsen gjordes enligt Per Morbergs pasta vongole.

Pasta med musslor i tomatsås

4 port

1 kg blåmusslor
2 st schalottenlökar
2 dl vin, vitt
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Tomatsås:
4 st tomater
3 st vitlöksklyftor
1/3 röd chili, färsk
0.5 dl persilja
50 g smör, rumstempererat
3 msk olivolja

Tvätta musslorna noga och se att skalen är stängda. Finhacka lökarna och vitlöken.  Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dom sautera en stund. Häll sedan i musslorna och vinet. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i 4-5 minuter, eller tills skalen öppnat sig helt.

Tomatsås:

Skålla tomaterna och dra av skinnet.  Skär tomaterna i mindre bitar.  Hetta upp en låg kastrull med olivoljan. Finhacka vitlöken och chilin och lägg i kastrullen.   Sautera en stund utan att ta färg.  Lägg i tomaterna och häll över vinet.   Låt sedan koka en stund.  Sila sedan ner spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare till lagom konsistens.  Smaka av med salt och peppar och rör ner en klick smöret.   Häll i musslorna och värm upp.  Häll sedan såsen/musslorna över nykokt spagetti och garnera med den hackade persiljan.

Medan allt puttrade fick jag gå ut och hänga på balkongen med den här tjejen i nån minut.  Fast hon var helt ointresserad av mig och kameran.

Kanske godaste pastan någonsin!

Och till efterrätt blev det espresso och en bit choklad.  Härligt avslut till en härlig kväll!

Comments are closed.