Ceviche på majs

Nu har jag varit ganska förkyld i några dagar. Men jag märker att jag börjar bli frisk när jag vill laga mat. Då vill jag oftast ha något kryddstarkt (så att mina halvdöda smaksinnen får känna lite) och ganska enkelt. Fick tips om fina bloggen Sprouted Kitchen där jag hittade ett recept på majsceviche. Spännande! Men! Använd inte majs på burk, helst färsk. Tänk crunch och inte mos.

Ceviche på majs

2 majskolvar

skal och saft från 1 lime

1 msk olivolja

1 schallottenlök

1 grönchili

1 näve färsk koriander

1/4 tsk salt

Skär försiktigt bort majskornen och blanda med limesaft, limeskal och olivolja. Finhacka lök, chili och koriander och rora ihop med majsblandningen och saltet. Låt stå och dra så majskornen blir lite mjuka.

Igår åt jag cevichen med kyckling, något fajitas-aktigt. Färska tomater och gräddfil på.

Kyckling, fajitas-style

1 stor kycklingfilé, strimlad

1 tsk paprika

1 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 krm malen koriander

1 krm cayannepeppar

1 msk tomatpuré

olivolja

1 dl vatten

Bryn kycklingen i lite olivolja och rör i kryddorna. Häll på 1 dl vatten och låt sjuda på medelvärme.  Tillsätt tomatpuré och låt koka lite till, vattnet skall ha kokats bort och blivit till en sås. Värm tortillabrödet i en torr stekpanna eller i ugnen och varva kycklingen med ceviche, tomater och gräddfil.

Idag använde jag resterna och gjorde quesadillas. Varva ost, kyckling, ceviche, tomater, och lite mer ost emellan två tortillabröd och stek några minuter per sida. Idag så smakade cevichen ännu starkare när den hann dra sig lite till. Förhoppningsvis har jag nu fått styrka nog att ta mig till jobbet imorrn!

Comments are closed.