Lingon- och kolapaj

Jag hade fortfarande lingon kvar från när min kära kollega Ing-Marie plockade i höstas.  Dags att använda upp dom ju!  Så när vi ändå kör på tema Allt om mats Stora kokbok, så blev det en sån här godsak:

Lingon- och kolapaj

12 pers

5 dl     lingon, rensade
Pajdeg
2,5 dl     vetemjöl
100 g     hasselnötter, malda
100 g     smör
1 st     äggula
3 msk     vatten, kallt
1 msk     strösocker
Kolasås
1,5 dl     farinsocker
1,5 dl     flytande honung
2 dl     vispgrädde
2 tsk     kakaopulver
1 tsk     vaniljsocker
100 g     smör
Tillagning
1. Pajdegen: Sätt ugnen på 250°. Kör snabbt ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm diameter. Nagga med gaffel. Ställ kallt ca 30 min.
2. Kolasåsen: Blanda farinsocker, honung, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Koka utan lock, på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret klickvis.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 min. Låt svalna. Fördela lite mindre än hälften av lingonen i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingonen ovanpå. Ställ pajen kallt till servering.

Recept:  Allt om mat

5 dl lingon, rensade

Pajdeg

2,5 dl vetemjöl
100 g hasselnötter, malda
100 g smör
1 st äggula
3 msk vatten, kallt
1 msk strösocker

Kolasås

1,5 dl farinsocker
1,5 dl flytande honung
2 dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Tillagning

1. Pajdegen: Sätt ugnen på 250°. Kör snabbt ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm diameter. Nagga med gaffel. Ställ kallt ca 30 min.
2. Kolasåsen: Blanda farinsocker, honung, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Koka utan lock, på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret klickvis.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 min. Låt svalna. Fördela lite mindre än hälften av lingonen i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingonen ovanpå. Ställ pajen kallt till servering.

One Response to “Lingon- och kolapaj”

  1. Kathy says:

    YUMMM!This looks so good!