Eggnog

Eggnog är ägg, socker, grädde och rom.  Kan inte vara fel!  Även om man blandar fel så gör det inget.

Vi använder ett gammalt recept i Tasha Tudors kokbok som heter Grandfather’s Eggnog.  Om man halverar receptet så räcker det gott och väl!  Jag har gjort om receptet lite  så det blir lättare med metriska mått.

Grandfather’s Eggnog

10 pers

6 ägg

2 dl strösocker

1 l mjölk

1/2 tsk salt

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl rom eller whiskey, enligt smak

Vispa ägg gulorna och blanda in hälften av sockret (1 dl) och mjölken.  Vispa tills allt är blandat.  Blanda in spriten och lägg i kylen.

Vispa rumstempererade äggvitor med saltet tills man får ett  relativt hårt skum.  Vispa långsamt in resten av sockret.  Kombinera försiktigt med spritblandningen.

Vispa grädden och lägg i serveringsskålen.  Bianca fick hjälpa göra rent.

Häll försiktigt in vätskan och röra om.  Servera med lite muskotnöt på.  Vi brukar dricka eggnog kl. 11 på Juldagen i julpyjamas medan vi öppnar julklapparna.  Men det passar utmärkt under hela julsäsongen, och riktigt bra till nyårsfesten!

One Response to “Eggnog”

  1. [...] Maten är ju extremt viktigt hos min familj! På julafton fick vi besök av min brors flickvän och hennes familj, och vi bjöd på en ganska traditionell skandinavisk julmiddag med köttbullar, sill, lax och pappas fina kardemummabröd. Jag gjorde en inte lika traditionell chokladpudding till efterrätt, med grädde och ingefära. Blev riktigt gott! Julmorgonen inleddes med eggs benedict, frukt, ostar, och mycket kaffe. Och så klart eggnog! [...]