Stora inläggningsdagen!

 

Igår träffades jag och Sara, köpte ett gäng grönsaker och hängde i mitt kök där vi gjorde 14 burkar med inlagda grönsaker. 3 av dom syrade, resten lite olika gurkrecept, lök, och små grönsaker. Här kommer några recept!

 

Syrad vitkål och morötter

1 mindre vitkålshuvud

500 g morötter

1 + 1 tsk salt

2 + 2 tsk hel kummin

saltlag:

2 dl vatten

1 ½ tsk salt

 

Strimla vitkålen fin och riv morötterna. Blanda var för sig med lite salt i en stor skål. Pressa och stöt grönsakerna så vätskan pressas ut. Ställ i kylen 1 timme och pressa en gång till. Blanda ner kryddorna och lägg grönsakerna i valrengjorda (kokade) burkar och lägg i en tyngd i form av en mindre burk eller rena plastpåsar fyllda med vatten. Fyll på med saltlag om vätskan inte täcker grönsakerna. Sätt på lock och låt stå mörkt i rumstemperatur i en vecka. Kontrollera lukten efter några dagar, det ska lukta frisk och syrlig. Efter en vecka kan burkarna ställs i kylen 4-6 veckor för att mogna innan de kan ätas. Ev. toppjäst skrapas bort. Håller ca 6 mån.

 

Gurka x 2

Cucumber Quick Pickles

3 dl risvinsvinäger

3 msk socker

2 gurkor (eller några små)

sesamolja

1 msk sesamfrön

Skiva gurkorna tunt. Blanda vinäger och socker i en skål tills sockret löst sig. Lägg i gurkskivorna och blanda i sesamolja och frön. De kan va färdiga att äta efter 15 min, men jag har lagt mina på burk och de bör hålla ca 3 veckor.

 

Snabb ättiksgurka

500 g gurka

dill

1 ½ senapsfrön

1 ½ dl strösocker

1 ½ msk salt

1 dl ättiksprit 12%

1 ½ dl vatten

Skiva gurkan och varva i burk med dill och senapsfrön. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en skål och rör om tills sockret och saltet löst sig. Häll på i burkarna så det täcker gurkan. Håller ca. 3 mån.

 

Italian table pickles

(Picklade grönsaker)

1 liten broccolistånd

1 liten blomkålsstånd

1 knippe morötter

3 vitlöksklyftor

Lag:

2,5 dl vatten

2,5 dl vitvinsvinäger

1 tsk socker

1 tsk salt

1/4 tsk fänkålsfrön

1/4 tsk svarta pepparkorn

1/8 tsk senapsfrön

2 lagerblad

Skölja och bryt broccoli och blomkål i små bitar. Skär morötterna i bitar. Lägg grönsakerna i burkar. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt och kryddorna. Häll över grönsakerna, sätt på locket och lägg i kylen. De är klara efter ca 3 dagar. Håller ca 3 veckor i kylen.

 

Inlagd rödlök

1 rödlök

0,5 dl ättiksprit 12%

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

5 svartpepparkorn

1 lagerblad

Finstrimla löken och lägg i en burk. Blanda vatten, ättika, socker, och kryddorna och häll över löken.

 

Vi glömde lägga in citronerna. Men det ska jag göra nu! Återkommer om den!

 

5 Responses to “Stora inläggningsdagen!”

 1. Mom says:

  Wow! I’m so proud of you! There are so many people in the world that have never done this and that have no idea of how fun it is and how accomplished it makes you feel.
  The photo is beautiful,too!

 2. Sara says:

  Och vad roligt det var! Att göra nåt från morgon till kväll är ett vinnande recept! Snart tycker jag vi ska göra det igen, kanske frysa in saker. Eller nåt.

 3. Charlotta says:

  Inlagd rödlök alltså? Coolt! Vad har man det till? Typ allt? Citronerna låter spännande, dessutom! Hurra!

  • Megan says:

   Löken kan man ha till mycket! Men senaste tiden haft det på korv/burgare (även passar på bönburgarna jag lägger upp NU!). Och citronerna får vi se hur de blev, måste vänta 3 veckor till. Det här med att vänta var inte min grej…