Texas chili hos Amanda och Jesper

 

Fredagskvällen spenderades hos Amanda och Jesper med en stor gryta full med chili och tillhörande spellista: The best chili eating playlist ever (en liten uppdatering från listan The best taco eating playlist ever. Mycket liten.) Chili är en favoriträtt och den här varianten = helt fantastisk.

 

 

Texas Chili

blir jättemånga portioner

(Inspiration hämtad här. Förresten så blir den bloggen en ny favorit. Bacon i mängder!)

 

1.5 kg högrev eller fransyska
1 paket bacon
10 vitlöksklyftor
½ habanero
2-3 jalapeno
2-3 piri-piri
1 msk chilipulver (drygt)
1 msk spiskummin (drygt)
1-2 msk torkade chilifrukter (ancho om man kan hitta)
1 msk oregano
8-10 msk oxfond
2 flaskor porter (ev lite mer)
1 burk kidneybönor
1 burk svarta bönor

 

Rensa köttet från senor och fett och skär allt i lagomstora kuber. Finhacka all chili och blötlägg ev den torkade chilin. Blanda alla chili och mortla tillsammans med chilipulver och spiskummin. Stek bacon och ta av de stekta baconskivorna. Stek köttet i baconfettet och ta i slutet med kryddblandningen. Låt steka någon minut och tillsätt sedan porter och fond. Koka minst 2 timmar, helst 3-4 timmar. Späd ev med lite mera porter. En kvart innan chilin ska serveras tillsätt bönor och oregano och smaka av med salt.

 

 

Servera med guacamole, gräddfil och lättgräddade tortillabitar.

 

 

Här har vi hela mouth-stuffing gänget. Gick inte att behärska sig! Chili blir bäst när man äter i ring, som runt brasan någonstans i vilda västern.

 

 

Kvällen avslutades på countryklubben Springfield där värdparet svängde loss. Lite för fort att fastna ordentligt på bild. Misstänker att det här kan bli en ny tradition!

 

2 Responses to “Texas chili hos Amanda och Jesper”

  1. Charlotta says:

    Jag brukar göra en vegvariant på chili som är så jäääävla god. Ursäkta uttrycket. Med choklad i, det låter ju ganska äckligt inser jag nu men det är gott!

    • Megan says:

      Åh den ska jag kolla upp! Choklad är fantastiskt med chili och sånt, jag vill gärna testa göra mole men måste bara hitta lite tid… någonstans…