M som i maräng. Och möhippa.

För någon vecka sedan så var det möhippa för Stina som ska gifta sig snart.  En trevlig dag med storpicknick på Fjäderholmarna, tygtryck, uppdrag och utgång, så klart.  Till picknicken gjorde jag bland annat maränger i vit och rosa med dekorationsblommor.  Lätta att bära på, resonerade jag.  Med goda blev dom också!

 

<strong>Små pastellmaränger (från Allt om Mat)</strong>

50 små maränger (20 större)

3 äggvitor

2 dl strösocker

1 krm ättiksprit (12 %)

karamellfärg (t. ex. röd)

Sätt ugnen på 100 grader.  Lägg äggvitorna i en torr och ren skål med rund botten och ställ den i en kastrull med sjudande vatten.  Vispa på låg hastighet ca 2 min, öka sedan farten och tillsätt socker lite i taget under vispning.  Tillsätt ättikan och fortsätt vispa tills smeten är fast och lite ljummen.  Eller gör som jag och vänta tills man märker att äggvitorna börjat koka…  och tänka “det går väl bra ändå”.

Dela marängen om man ska färga in en del.  Tillsätt bara en droppe med färg.  Blanda väl.  Skeda upp maränger på en plåt med bakplåtspapper, dekorera med strössel, och grädda 1 1/2 timme.  Låt svalna på galler.  Förvara torrt (eller ät upp).

Comments are closed.