Jordärtskockssoppa

Måste bara säga: mat blir godare när man lagar det tillsammans med någon.  Inte för att man inte kan göra fantastisk god mat själv.  Men med två huvud, 4 händer, olika smaker och nya inslag så kommer man på sätt att göra det ännu bättre.

Bästa Amanda och jag tänkte börja laga mat tillsammans lite mer ofta.  Komma på nya idéer och inspirera varandra.  Och våga laga lite svårare rätter som man inte orkar ge sig in på själv.  Så mer är på kommande!

Här i alla fall har vi gjort en riktig god och krämig jordärtskockssoppa.  Ingen ovanlig rätt men med en liten twist.

Jordärtskockssoppa

10 pers (som förrätt) eller 6 pers (som huvudrätt)

750 g jordärtskockor

2 potatisar, små

1 äpple

1 lök, gul

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 tsk timjan

1 lagerblad

1 l vatten

2 hönsbuljongtärningar

3 dl vispgrädde

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vispgrädde

2 msk konjak

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Finhackad persilja till garnering

Skala och skär jordärtskockorna och potatis i bitar och lägg i en skål med kallt vatten med lite citron pressad i, så missfärgas de inte.  Skala och kärna ur äpplet, skär den i bitar och hacka lök och vitlök.

Fräs de hackade grönsakerna i en gryta tillsammans med kryddorna.  Häll på vattnet och buljongtärningarna.  Låt koka upp och sjuda på svag värme under lock tills rotfrukterna börjar mjukna, ca 15 min.  Tillsätt konjak, sedan grädde och låt koka i 5 min till.

Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät.  Smaka av med vinäger, salt och peppar.  Servera med finhackad persilja och ett gott bröd.

3 Responses to “Jordärtskockssoppa”

  1. charlotta says:

    jordärtskockssoppa är grymt gott. åt vi senast på nyår, och ack vad bra det blev (väldigt blysamt, jag vet…)

  2. Amanda says:

    Mycket grädde ska det va, hela 6 dl! ;)