Pasta med butternutpumpa och salvia

Jag får grönsaker och frukt hem till dörren.  För mig så underlättar det min matlagning, eftersom jag kan planera recept runt varorna i lådan.  Ett bra sätt att testa nya grönsaker och bryta sina vanor, men inte så kul för de som lagar mat efter det de känner för just den dagen.  Men för mig är det en stor inspirationskälla!

I veckan så fick jag en butternutpumpa, som har god smak och är mindre omständig att tillaga än vanlig pumpa.  Hittade en gammal recept via thekitchn och så här blev det!

Pasta med butternutpumpa och salvia

4 port

1 butternutpumpa

1 schalottenlök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

salt och peppar

1 dl färsk salvia

250 g fusilli fullkorn

1 dl rostade pinjenötter

1 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader.  Dela pumpan och gröp ur kärnorna.  Skär pumpan i 8 bitar, eller skala den och hacka i bitar. ( Min kniv var inge bra för det, så jag stekte den i bitar och sedan skar bort skalen och hackade den i bitar.  Det gick också bra.)

Lägg pumpan i en ugnsform och blanda med lite olivolja, lök, vitlök och hälften av salvian som man finhackat.  Rosta i ugnen 40-45 min, tills köttet är mjukt.

Koka pastan al dente i lättsaltat vatten.  I en torr stekpanna, rosta pinjenötterna tills de får färg.  Värm 2 msk olivolja i en stekpanna tills det börjar bubbla, men inte röka.  Fritera resten av salvia bladen (hela!) i oljan tills de börjar krympa.  Ta bort bladen, salta dem lite  och krossa dem.  Stek pastan, salvian och pumpan i ca 5 minuter pastan börjar bli lite knaprig.  Lägg till pinjenötter och stek 1 min till.  Blanda in halva osten och använd resten till servering.  Känns det som att det blir trångt i stekpannan så kan man steka i två omgångar.

Comments are closed.