Julgodis

Knäck, chokladnougat, chokladdoppad marsipan och vitchokladkakor.  Det hann fina Emelie och jag åstadkomma en söndagseftermiddag.

Chokladnougat

30 st:

100 g rostad, flagad mandel

250 g nougat, Odense

100 g mörk choklad

knäck- eller ischokladsformar

Rosta mandeln i torr stekpanna under omrörning.  Grovhacka nougaten och chokladen och smält samman över vattenbad.  Blanda ner nästan all mandel.  Fördela blandningen i formarna och strö resten av mandeln över.  Ställ kallt tills det stelnat.

Recept Allt om mat.

Vitchoklad med torkade tranbär och pistagenötter

200 g vitchoklad

1 dl torkade tranbär

1 dl hackade pistagenötter

Smält chokladen över vattenbad och blanda in tranbär och nötter.  Låt det svalna något.  Häll blandningen på en stor bit plastfolie och rulla ihop.  Ställ kallt men ta fram rullen nu och då och rulla runt så den inte blir platt på ena sidan.  När den stelnat helt så kan man skära rullen i kakor, testa med varm kniv så rullen inte går sönder.

Marsipangodis

Vi färgade en del av marsipanen och man kan även smaksätta om man vill!  Min favorit var marsipanknappar som vi doppade i smält mörkchoklad.

Gjorde även några marsipanpolkagrisar

Vi använde ett recept som hade rätt mycket smör i, men det finns mängder med recept på knäck på nätet!

Knäck

ca 75 formar

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

50 g smör

1 dl skållad hackad sötmandel

Blanda allt utom mandeln i en stor kastrull och koka tills smeten klarar kulprov, att den går att forma till en rund kula när man häller lite av smeten i kallt vatten.  Har man termometer ska den bli 121 grader, ca 15-25 min.  Fördela smeten i knäckformar och låt stelna.

Knäcken blev ju alldeles för mjuk och har fått bo i kylen.  Innan jag märkte detta så packade jag en låda som jag skulle ta med mig till jobbet dagen efter.  Då fick vi äta marsipan-chokladnougat-knäck.  Men det var gott det också!  Jag ska skaffa mig en termometer till nästa gång.

http://lh6.ggpht.com/_7lGARUDD2MQ/TQU-9PrE1dI/AAAAAAAAAXY/wn8tDm7r8DU/s512/PC122023.JPG

Comments are closed.